2015_06_16_14_58_42.png

SME TU PRE VÁS OD ROKU 1990

AJ VĎAKA VÁM

2015_06_16_14_57_20.png

Šosovica lúpaná je bohatá najmä na vlákninu, bielkoviny, má vysoký obsah selénu, fosforu, zinku, lecitínu a vitamínu B. Vďaka vysokému obsahu železa a bielkovín je vhodná pre vegetariánov, pôsobí na postupné uvoľňovanie glukózy do krvi, čo ocenia najmä diabetici. Je vhodná pri depresiách, stresoch, znižuje škodlivý LDL cholesterol.

Šošovica lúpaná je jedinou strukovinou, ktorá nenadúva, môžu ju konzumovať aj kojace matky.  Konzumuje sa aj pre jej lahodnú chuť. Má lepšiu varivosť (10 - 15 minút) ako šošovica veľkozrnná, netreba ju namáčať, je rýchlo uvarená. Pri tepelnej úprave stráca svoju červenkastú farbu. Uvarenú ju môžeme použiť aj na zahustenie pokrmov namiesto zápražky, na prípravu polievok, kaší, nátierok, pridáva sa aj do šalátov.

Krajina pôvodu: Turecko