2015_06_16_14_58_42.png

SME TU PRE VÁS OD ROKU 1990

AJ VĎAKA VÁM

2015_06_16_14_57_20.png

Sója je zo všetkých strukovín najvýživnejšia a svojimi vlastnosťami sa veľmi podobá živočíšnym zdrojom bielkovín (obsahuje ich najviac zo všetkých plodín). Bielkovina sóje obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny v dostatočnom množstve a pomere. Kyselina linolová urýchľuje metabolizmus, vplýva na rast svalovej hmoty, znižuje hladinu cholesterolu, chráni telo pred rakovinou, zmierňuje pocit hladu. Kyselina linolénová má ochranný účinok pri ochoreniach srdca, pomáha liečiť rôzne zápaly. Vysoký obsah vitamínov skupiny B, lecitínu, vápnika a horčíka priaznivo pôsobí na nervovú sústavu. Pravidelná konzumácia znižuje LDL cholesterol, pomáha upraviť vysoký krvný tlak. Obsahuje protirakovinové látky ako fytosteroly (chránia pred rakovinou kože), fytáty (chránia pred rakovinou čriev), saponíny (chránia pred rakovinou hrubého čreva), izoflavóny (znižujú tvorbu zhubných nádorov) a inhibítory proteáz (chránia pred rakovinou sliznice, pľúc, pažeráka, kože hrubého čreva, močového mechúra). Sója má zo všetkých potravín najvyšší obsah lecitínu, nevyhnutného pre fungovanie telesných buniek. Lecitín znižuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni srdce a cievy, zlepšuje činnosť nervového systému a pamäti a pôsobí preventívne proti rakovine pľúc.

Sója a výrobky z nej (sójová múka, sójové vločky, sójové mäso, sójové párky, tofu syr, sójové mlieko instantné aj tekuté, sójové jogurty, tempeh, sójová omáčka) sú veľmi vhodnou potravou pri tuberkulóze a nádorových ochoreniach, pri rekonvalescencii, vyčerpanosti, pri chorobách z ožiarenia. Sójová strava sa odporúča pri ochoreniach tráviaceho systému, kladne ovplyvňuje poruchy hormónovej činnosti. Obsahuje až 9% vlákniny.

Upravujeme ju varením, dusením, zapekaním, môžeme ju pridať do šalátov. Sóju pred použitím namočíme na 10 - 12 hodín a varíme približne 2 a pol hodiny (v tlakovom hrnci 30 - 45 minút). Čas varenia kontrolujeme, pretože sójové bôby ďalším varom začnú tvrdnúť.

Krajina pôvodu: Slovensko