2015_06_16_14_58_42.png

SME TU PRE VÁS OD ROKU 1990

AJ VĎAKA VÁM

2015_06_16_14_57_20.png

 

Quinoa je bezlepková obilnina z Južnej Ameriky. Vďaka vysokému obsahu vlákniny zvyšuje pohyblivosť čriev, čím zrýchľuje spaľovanie tukov a podporuje vstrebávanie výživných látok. Vláknina v quinoi je nerozpustná, tým predchádza vzniku žlčových kameňov a pomáha z tela vylučovať toxíny. Quinoa má vysoký obsah bielkovín, esenciálne aminokyseliny sú vo vyváženom pomere. Pomáha budovať svalovú hmotu, je vhodná pre športovcov. Upravuje hladinu cukru v krvi, je teda vhodná aj pre diabetikov. Má nízky glykemický index, preto zasýti na dlhšiu dobu a pomáha pri chudnutí. Z minerálnych látok má vysoký obsah vápnika (posilňuje zuby, kosti), horčíka (ovplyvňuje funkciu svalov) a vitamínu E (chráni pred voľnými radikálmi, omladzuje pleť, zvyšuje plodnosť, vplýva na činnosť nervovej sústavy, pomáha pri migrénach a depresiách).

Quinoa sa pripravuje rýchlo a ľahko (nasladko, naslano). Varí sa asi 15 minút - 2 diely vody na 1 diel quinoi. Po uvarení má jemnú, nadýchanú štruktúru. Používa sa ako príloha namiesto ryže či zemiakov, pri príprave kaší či na zahustenie omáčok a polievok. Môžete ju pridať do ovocných a zeleninových šalátov, zapekať so zeleninou, mäsom alebo syrom.

Na pohár quinoi použijeme dva poháre vody, necháme  variť 15-20 minút, pred varením ju môžeme nechať namočenú 2 - 4 hodiny vo vode.

Krajina pôvodu: Peru