Proso je významným zdrojom kyseliny kremičitej. Jej nedostatok sa prejavuje tvorbou vrások, lámavosťou vlasov a nechtov, ochabovaním pohybového aparátu, chrupaviek a kĺbov, ale aj narúšaním funkcie vnútorných orgánov, zmyslových orgánov, vznikom ekzémov a alergií. Obsah minerálnych látok (fluór, horčík, draslík, fosfor, železo) a vitamínov B1, B2, B3 a E je všeobecne vyšší ako u pšenice, kukurice či ryže. Proso neobsahuje lepok, má stráviteľné sacharidy.
Proso môžeme aj nakličovať alebo pomlieť na celozrnnú múku. Môžeme ju použiť ako múku pri pečení alebo primiešať do jogurtov, kaší, smoothies či štiav.
Denne jeme 1 - 2 PL, dôležitejšia je jeho dlhodobá konzumácia ako množstvo.
Pre tepelné spracovanie (kaše, prílohy, závarky) sa používa lúpané semeno prosa - pšeno.
Krajina pôvodu: Slovensko
|
|