2015_06_16_14_58_42.png

SME TU PRE VÁS OD ROKU 1990

AJ VĎAKA VÁM

2015_06_16_14_57_20.png

Ovos nahý (bez šupy) je obilninou s vysokým obsahom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Je dobre stráviteľný a má dietetické účinky. Zvlášť významný je obsah jódu pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ovos znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu, priaznivo pôsobí pri ochoreniach srdca. Pôsobí ako sedatívum, lieči neurózy. Vývar z neho sa používa pri ochoreniach horných dýchacích ciest aj pri poruchách trávenia, znižuje horúčku a oslabuje chuť na cigaretu a omamné látky. Kúpele zlepšujú ekzémy.

Celé zrná ovsa sú mimoriadne posilňujúce a hodia sa pre oslabený alebo chorý organizmus, dokonca  viac ako ovsené vločky. Ovos je vhodný na klíčenie, na výrobu múky, na teplenú úpravu a na prípravu odvarov.

Krajina pôvodu: Slovensko