Pšeno (po česky jahly) je lúpané proso, bezlepková plodina. Je ľahko stráviteľné, obsahuje vitamíny B a E. Pre bohatý obsah minerálnych látok - draslík, fosfor, horčík, vápnik zinok, sodík, meď sa odporúča pri stavoch vyčerpanosti, po chorobách a úrazoch, na pribratie a zlepšenie látkovej premeny. Vysokým obsahom železa je veľmi vhodné pre málokrvné deti aj dospelých.
Odvar sa používa na prečistenie organizmu a na vyvolanie silného potenia. Pšeno prospieva obličkám, posilňuje vlasy, nechty aj zuby, priaznivo pôsobí pri prekyslení organizmu a žalúdočných problémoch, detoxikuje organizmus.
Používa sa na prípravu kaše, nákypu, sladkých raňajok, ako príloha k jedlám, závarka do polievok. Môže nahradiť i ryžu. Pred konzumáciou odporúčame 3 x spariť vriacou vodou, aby sa potlačila prirodzená horkastá chuť. Potom prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať. Varíme v jeden a pol násobku osolenej vody alebo mlieka približne 20 minút.
Krajina pôvodu: Slovensko
|
|