2015_06_16_14_58_42.png

SME TU PRE VÁS OD ROKU 1990

AJ VĎAKA VÁM

2015_06_16_14_57_20.png

KUKURIČNÁ KRUPICA

Kukuričné mafiny - na 10 kusov: formičky vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Do varu privedieme 250 ml mlieka. 220 g kukuričnej krupice zalejeme vriacim mliekom, prikryjeme a necháme 10 minút napučať. Zmiešame 50 g pšeničnej múky s 2 ČL prášku do pečiva, soľou, 1 ČL pomletého anízu, 1 PL cukru a pridáme do kukuričnej krupice. Vymiešame 50 g mäkkého masla a 2 vajcia. Pečieme 30 minút pri 200 °C. Mafiny sú najchutnejšie horúce a omaslované.

Rezy z kukuričnej krupice - očistíme cibuľu a 2 strúčiky cesnaku, cibuľu nadrobno pokrájame. Rozohrejeme 1 PL olivového oleja, speníme na ňom cibuľu, pridáme prelisovaný cesnak a všetko dozlatista opečieme. Zalejeme 1 l hovädzieho vývaru, prisypeme 250 g kukuričnej krupice a za stáleho miešania varíme 30 minút na miernom ohni na kašu. Koláčovú formu s priemerom 26 cm potrieme maslom. Pokrájame petržlenovú vňať a zamiešame do krupičnej kaše. Nalejeme do formy a pečieme 30 minút pri 200°C dozlatista.


KUS - KUS

Dusený kus-kus ochutený rascou a feniklovými semiačkami - do 425 ml vývaru alebo vody pridáme 1 PL rasce, 1 PL feniklových semiačok, soľ, čierne korenie a necháme zovrieť. Týmto vriacim roztokom zalejeme 250 g kus-kusu, pomiešame a necháme 15 minút postáť. Potom ho vložíme do pekáča jemne potretého maslom a zakryjeme alobalom tiež rozotreným maslom. Rúru vyhrejeme na 150°C a pečieme 10-15 minút (tak sa kus-kus jemne udusí).

Pikantný kus-kus - necháme zovrieť 425 ml vývaru alebo vody. V hrnci s hrubým dnom pomaly opražíme stredne veľkú, nadrobno nakrájanú šalotku alebo cibuľu na 1 PL olivového oleja s polovicou masla, tak, aby nestmavla. V mažiari rozdrvíme 1 ČL rasce, 1 ČL feniklových semiačok, 1 ČL koriandrových semiačok, malú chilli papričku a soľ. K cibuli pridáme korenie, bobkový list a strúčik nadrobno nakrájaného cesnaku a pokračujeme v pražení - zmes by sa mala podobať lekváru, ale nesmie prihorieť ani zhnednúť. Potom pridáme 1 PL červeného vínneho octu a 1 ČL cukru a rozpustíme ho na sirup. Pridáme 250 g kus-kusu a občas premiešame. Na zjemnenie pridáme zvyšok trošku masla.


PŠENIČNÉ KLÍČKY

Sladké pečivo so pšeničnými klíčkami - najemno pomelieme 800 g pšenice a zmiešame so 60 g hladkej sójovej múky a 100 g pšeničných klíčkov. V strede múky vyhĺbime jamku, rozdrobíme do nej 2 kocky droždia, posypeme 4 PL trstinového cukru. Počkáme 4 minúty, kým sa droždie rozpustí. Zmiešame ho so 400 ml vlažného mlieka a trochou múky. Misu prikryjeme a kvások necháme pracovať 30 minút. Vmiešame soľ, 100 ml šľahačkovej smotany a dôkladne vymiesime s múkou. Opäť prikryjeme a necháme hodinu kysnúť. V teplej vode umyjeme 100 g hrozienok. Cesto znovu vymiesime a pridáme hrozienka. Podľa potreby pridáme trochu múky alebo mlieka. Cesto rozdelíme na 6 dielov a každý z nich na 4 časti. Vytvarujeme pletence, slimáky a potrieme mliekom. Pečieme 20 minút pri 200 °C. Potom každý kus potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť.


PŠENIČNÉ OTRUBY

Klasické müsli vhodné pri oddelenej strave - večer namočíme 1 PL ľanového semena do 2 PL studenej vody a odložíme do chladničky. Ráno semiačka vysypeme do misy, pridáme plnotučný jogurt, 1 PL pšeničných otrúb a 2 ČL kvalitného oleja. Nahrubo nastrúhame sladké jablko, pridáme do masy a zamiešame. Jeme kávovou lyžičkou, každý kúsok dôkladne požujeme.

Hruškové müsli - večer namočíme 1 PL ľanového semena do 2 PL studenej vody a vložíme do chladničky. Na teflónovej panvici popražíme 1 ČL píniových jadierok. Pridáme 1 plnotučný jogurt, 1 PL pšeničných otrúb a 2 - 4 kvapky nerafinovaného oleja. Umyjeme hrušku, nelúpeme, iba nakrájame na väčšie kusy alebo nahrubo nastrúhame, pridáme do müsli a premiešame. Nakoniec posypeme mierne ochladenými píniovými jadierkami.


PŠENIČNÉ VLOČKY

Pagáčiky zo pšeničných vločiek - zmiešame 2 PL hladkej múky špeciál, 400 g pšeničných vločiek, 200 g práškového alebo krupicového cukru, 250 g roztopenej Hery, 2 - 3 vajcia, podľa chuti hrsť strúhaného kokosu, hrozienka, rozsekanú čokoládu a rozsekané orechy. Vyformujeme pagáčiky, pečieme 20 minút pri 150°C.

Pyré zo pšeničných vločiek - do nádoby vymastenej olejom striedavo ukladáme vrstvy 400 g namočených a scedených pšeničných vločiek, 4 strúhané mrkvy, strúhaný kaleráb, posekanú cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, 50 g sterilizovaného hrášku, 1 ČL ľanových semien a trochu majoránky. Jednotlivé vrstvy osolíme a pokvapkáme olejom. Zapekáme v trúbe 45 minút. Ozdobíme koliečkami uhorky a rajčín a posypeme nadrobno pokrájanou pažítkou.


RAŽNÉ VLOČKY

Smotanová trojobilná kaša - do varu privedieme 1 šálku nízkotučného sójového mlieka spolu s bobkovým listom. Znížime teplotu a 2 minúty povaríme. Bobkový list vyberieme a pridáme 1/3 šálky ovsených vločiek, 1/3 šálky pšeničných vločiek, 1/3 šálky ražných vločiek, 1 ČL mletej škorice a 1/3 šálky hrozienok. Varíme pri miernej teplote 5 minút, kým mlieko nevsiakne. Podáva sa teplé s vmiešanou 1/3 šálky vanilkového, jahodového alebo sójového jogurtu.

Vločková pomazánka - rozmixujeme 200 g naklíčeného obilia, 100 ml slnečnicového oleja, hrsť ražných vločiek a 50 g namočených hrozienok.

 

POHÁNKOVÉ VLOČKY BEZLEPKOVÉ

Polievka z pohánkových vločiek - do studenej vody dáme variť 80 g pohánkových vločiek, osobitne uvaríme na kocky pokrájanú mrkvu, petržlen, kúsok zeleru. Zmiešame, pridáme vo vode rozhabarkované 2 PL sójovej múky a chvíľu povaríme. Pred podávaním pridáme posekanú petržlenovú vňať.

Vločkové tyčinky - na 24 tyčiniek - na panvici zmiešame 125 g masla, 90 g zlatého sirupu, 90 g prírodného trstinového cukru a mierne zohrievame, aby sa prísady spojili a rozpustili. Primiešame 250 g pohánkových vločiek. Cesto rozotrieme do vymasteného pekáča alebo formy a povrch vyhladíme. Pečieme 30 minút pri 180°C. Necháme 5 minút vychladnúť a krájame.


RYŽOVÉ VLOČKY BEZLEPKOVÉ

Omáčka z ryžových vločiek - 200 g ryžových vločiek varíme, kým sa nerozvaria. Scedíme, pridáme jogurt, soľ, 4 roztlačené strúčiky cesnaku, 1 ČL mletej červenej papriky.

Bylinkové pagáčiky (scones) - na 12 kusov: opláchneme 6 PL zmesi čerstvých byliniek (žerucha, majorán, medovka...), nadrobno pokrájame. Zmiešame 200 g pšeničnej múky, 30 g ryžových vločiek, 20 g pšeničných vločiek, 1 ČL prášku do pečiva, soľ a korenie. Do múky po kúskoch pridáme 50 g masla. Pridáme 5 PL kyslej smotany a bylinky, dobre vymiesime. Vyvaľkáme na plát hrubý 2 cm. Vykrojíme kolieska s priemerom 7 cm a uložíme na plech. Rozhabarkujeme vajce, pagáčiky ním potrieme a pečieme asi 15 minút dozlata.


SÓJOVÉ VLOČKY

Jednoduchý nákyp - osolíme 1 l mlieka, privedieme do varu, prisypeme 120 g sójových vločiek a uvaríme kašu. 30 g masla vymiešame s cukrom a 3 žĺtkami do peny a pridáme do vychladnutej kaše. Zľahka vmiešame sneh z 3 bielkov a nákyp dáme piecť na 45 minút. Podávame s ovocím alebo sirupom.

Keksy zo sójových vločiek - na oleji rozpustíme 1 PL masla a opražíme na ňom 200 g sójových vločiek. Vychladnuté vložíme do vrecka a valčekom rozdrvíme. Vymiešame 2 vajcia so 100 g práškového cukru a vanilkovým cukrom, pridáme 70 g hladkej múky a prášok do pečiva, opražené sójové vločky, 30 g posekanej čokolády a vypracujeme cesto. Uložíme ho do mikroténového vrecka, na hodinu dáme do chladničky. Tvarujeme asi 0,5 cm kolieska, uložíme na pomastený a múkou vysypaný plech a upečieme.