2015_06_16_14_58_42.png

SME TU PRE VÁS OD ROKU 1990

AJ VĎAKA VÁM

2015_06_16_14_57_20.png

CHIA

Ryžovo-banánový nákyp - 2 PL chia semienok namočíme vo vode na 10 minút a 1 hrsť goji na pol hodinu. 1 hrnček ryže zalejeme 2 hrnčekmi vody a varíme. Do ryže dáme chia semienka, goji, 2 ks banánov nakrájaných na kocky a 1 vajce. Vylejeme do silikónovej formy a pečieme 20 - 25 minút pri 200 °C.

Chia krekry - zmiešame 1 hrnček chia semienok, 1 hrnček slnečnicových lúpaných semienok, 1 hrnček tekvicových semienok, 1 hrnček sézamových smeienok. Zvlášť zmiešame 2 hrnčeky vody, 1 prelisovaný strúčik cesnaku, 1 PL nastrúhanej cibule. Necháme stáť asi 30 minút. Rozotrieme na papier na pečenie asi na 3-4 mm. Pečieme 30 - 40 minút.

 

KONOPNÉ  SEMENO  LÚPANÉ

 

Konopný humus - zmiešame a rozmixujeme 3 PL konopných semiačok, 1 1/2 hrnčeka uvareného cíceru, 2 ČL tahini, 2 PL konopného oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 1 - 2 strúčiky cesnaku, soľ, štipku čierneho korenia a mletej rasce.

Konopné guličky - zmixujeme slnečnicové jadierka lúpané s vlašskými orechami, v druhej miske vopred namočené goji a sušené hrozienka s trochou vody. Zmiešame so slnečnicou. Pridáme konope, kakao, ovsené vločky, príp. pšeničné otruby na zahustenie. Odložíme do chladničky na 1 hodinu. Guličky obalíme v kokose.

 

SEMENO TEKVICE BEZ ŠUPIEK

Karbonátky z miešaných semienok - dôkladne zomelieme 50 g tekvicových semien, 50 g slnečnicových semien a 50 g sezamových semien. Pridáme 2 stopky zeleru, čierne korenie, 4 ČL citrónovej šťavy, 1 ČL sójovej omáčky a podľa chuti dokoreníme. Zmes mixujeme a vyformujeme do tvaru karbonátok, obalíme v petržlenovej vnati. Podávame so šalátom, kôprom a uhorkou.

Chlebíček s tekvicovými jadierkami - na teflónovej panvici opražíme 1 PL tekvicových jadierok a necháme vychladnúť. Chlieb potrieme maslom a posypeme vychladnutými tekvicovými jadierkami.



SEMENO ĽANU

Dezert z ľanových semien - pomelieme 50 g ľanu, 50 g maku a 50 g lieskových orieškov. Zmiešame so 100 g Glukopuru alebo s medom. Dáme ochladiť do chladničky.

Jahodové müsli s čerstvým syrom - večer namočíme 1 PL ľanového semena a odložíme do chladničky. Na druhý deň prichystáme 150 g tvrdého čerstvého syra, umyjeme 250 g jahôd a necháme odkvapkať. Jahody rozrežeme napoly a spolu s ľanom, 1 PL pšeničných otrúb a 3 - 4 kvapkami nerafinovaného oleja pridáme k syru.



SEMENO MAKU MODREJ FARBY

Zemiakové lokše s makom - uvaríme 800 g zemiakov, prelisujeme, zmiešame so 400 g celozrnnej múky, soľou, 1 PL slnečnicového oleja a vypracujeme cesto. Formujeme do valčeka a nakrájame na malé kúsky, ktoré rozvaľkáme na 2 mm. Lokše pečieme nasucho na teflónovej panvici alebo platničke. Natierame makom (100 g) zmiešaným so 100 g medu. Stočíme a podávame teplé.

Rakúska maková torta - vymiešame 150 g masla s 50 g cukru. Pridáme 6 žĺtkov, 1 balíčka prášku do pečiva, 150 g pomletého maku, 70 g pomletých mandlí a 2 balíčky vanilkového cukru. V druhej nádobe vyšľaháme sneh zo 6 bielkov s 50 g cukru. Spolu zľahka zmiešame a dáme do vymastenej tortovej formy. Pečieme 45 minút pri 150°C. Upečenú tortu potrieme 3 ČL marmelády, v ktorej sme rozmiešali 1 ČL rumu. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou.


SÉZAM LÚPANÝ

Buchty z miešaných semienok - zmiešame 125 g hladkej celozrnnej múky, 75 g múky granary, 1 1 čajovej lyžičky kypriaceho prášku, 1 čajovej lyžičky soli, 25 g slnečnicových a 25 g sezamových semienok. Vyšľaháme 2 vajcia, pridáme 150 ml mlieka, 1 PL sladového extraktu a 40 g hnedého cukru. Tekutinu nalejeme na múku a dôkladne premiešame. Zmes by mala vyzerať ako polohusté cesto. Pečieme 25 minút pri 200 °C, podávame teplé.

Sezamová nátierka - 6 PL sezamových semien pomelieme na mlynčeku na mak, pridáme 3 PL sušeného droždia Tebi, 1 ČL šťavy z citróna, strúčik roztlačeného cesnaku a 2 PL oleja. Osolíme a zalejeme trochou vody. Nátierku používame na celozrnný chlieb alebo pečivo.



SÉZAM NELÚPANÝ

Plnené sezamové palacinky - vymiešame cesto z 200 g jemne mletej celozrnnej pšeničnej múky alebo triticale, 520 ml vody, 6 PL sladkej smotany a 2 žĺtok. Pridáme trochu soli a 15 minút necháme odležať. V malej panvici s priemerom 20 cm rozpustíme 2 PL masla, vlejeme do nej tretinu cesta, rovnomerne rozdelíme a ihneď posypeme 2 ČL sezamových semiačok. Palacinku otočíme. Na plnku pomiešame 300 g tvarohu so 4 PL medu alebo s čučoriedkami. Palacinky potrieme, stočíme a ešte horúce podávame.

Sezamová griláž - za stáleho miešania varíme 4 minúty 200 g medu, 2 PL masla, 1 ČL vanilky a 1 ČL škorice, až je hmota krémová. Prisypeme 150 g nelúpaného sezamu a necháme skaramelizovať na 4 minúty. Stále miešame, až kým zmes nemá červenohnedú farbu. Zložíme z ohňa a stále miešame, aby pena klesla. Vyformujeme guľôčky a vložíme do papierových košíčkov.



SÉZAM NELÚPANÝ ČIERNY

Celozrnné žemle so sezamovým tvarohom - 4 celozrnné žemle rozpolíme a polovičky toastujeme. Medzitým pomiešame 240 g tvarohu s bylinkovou soľou a potrieme ním polovičky. Krátko opražíme 2 ČL sezamu čierneho v teflónovej panvici bez tuku a nasypeme ho na tvaroh.

Sezamový dezert - 100 g sezamového čierneho semena, 50 g ľanového semena a 10 g pravej vanilky pomelieme a zmiešame so 100 g medu a so 100 g naklíčených slnečnicových semien. Dáme stuhnúť do chladničky.



SLNEČNICA LÚPANÁ

Sedliacka polievka so slnečnicovými semienkami - zohrejeme slnečnicový olej a opražíme cibuľu, 50 g nakrájaného paštrnáka a bobkový list, až cibuľa zmäkne. Primiešame 175 g malých karfiolových ružičiek a 150 g posekanej strukovej fazule a 5 minút povaríme. Primiešame 250 g červenej šošovice, 1 l ľahkého vývaru, rozmarín, posekanú petržlenovú vňať a 15 minút varíme. Polievku dôkladne miešame a 20 minút varíme. Vsypeme 50 g slnečnicových semienok a 10 minút povaríme. Bobkový list vyberieme, podľa chuti okoreníme.

Šalát z čínskej kapusty s praženými slnečnicovými semienkami - z 1 KL nerafinovaného slnečnicového oleja, 2 PL vody, 1 KL cmaru, 1 KL bylinkovej soli a pár kvapiek tekutého oleja pripravíme zálievku. Na miernom ohni na teflónovej panvici opražíme 2 PL slnečnicových semienok. Očistíme 100 g čínskej kapusty, nakrájame na malé kúsky a pridáme so slnečnicovými semenami do zálievky.