2015_06_16_14_58_42.png

SME TU PRE VÁS OD ROKU 1990

AJ VĎAKA VÁM

2015_06_16_14_57_20.png

Cícer má veľkú výživnú hodnotu, vysokú koncentráciu vitamínu E, bielkovín.  Niektoré nenasýtené mastné kyseliny (linolová, linoleová) znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Z minerálnych živín a vitamínov treba spomenúť draslík na činnosť srdca a zníženie krvného tlaku, fosfor, vápnik, železo, horčík. Z mikroelementov sú v cíceri obsiahnuté najmä zinok, meď, kobalt, mangán. V šupke sa nachádza vláknina. Cíceru sa pripisujú protirakovinové aj afrodiziakálne účinky.

Konzumujeme ho vo varenom alebo praženom stave, môžeme ho aj naklíčiť. Pred varením treba namočiť na 8 - 12 hodín. Na zvýšenie jeho výživnej hodnoty treba nechať cícer namočený dlhšie, až kým nezačne pučať, vtedy je vhodný hlavne do šalátov. Používa sa na prípravu polievok, omáčok, šalátov a nátierok (hummus).

Krajina pôvodu: Turecko